Μοναστήρια Ολύμπου

Υπάρχουν αρκετά μοναστήρια και εκκλησάκια στον Όλυμπο. Τα κυριότερα είναι : Η παλαιά και νεά Μονή του Αγίου Διονυσίου, η Μονή Αγίας Τριάδας ή Μονή Σπαρμού και η Μονή Κανάλων.

Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου
Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου

ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Η παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου σε υψόμετρο 820-830 μέτρα και μέσα στη χαράδρα του ποταμού Ενιπέα. Ιδρύθηκε από τον Όσιο Διονύσιο το 1542-1543 και άρχισε να χτίζεται το 1546. Έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου είχε τον κύριο ναό της Αγίας Τριάδας και τέσσερα παρεκκλήσια. Τρία εντός της μονής και ένα εκτός. Διέθετε επίσης διάφορα κτίσματα, όπως Ηγουμενείο, Τράπεζα, κελιά, νερόμυλο και κωδωνοστάσιο.

Καταστράφηκε από πυρκαγιά μεταξύ των ετών 1720 και 1750. Η Μονή ανατινάχθηκε και λεηλατήθηκε από τους Τούρκους του Βελή Πασά το 1813 ή 1821. Το 1835-36 και 1856 έγιναν εργασίες ανακαίνισης, ενώ το 1857 μια πυρκαγιά κατέστρεψε τη νότια πλευρά της Μονής. Η τελευταία μεγάλη καταστροφή της Μονής έγινε από τους Γερμανούς το 1943. Οι ζημιές άρχισαν να αποκαθίστανται το 1972 με τη διάνοιξη δρόμου για το μοναστήρι.

Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου
Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο
Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου

Νέα Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου
Νέα Μονή Αγίου Διονυσίου

ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Η Νέα Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το παλιό Μετόχι της Μονής του Αγίου Διονυσίου σε υψόμετρο 400 μέτρα βορειοδυτικά του Λιτοχώρου στη θέση Σκάλα. Πυρπολήθηκε από τους Τούρκους το 1878 και καταστράφηκε από τους Γερμανούς στις 16 Απριλίου 1943.

Η εκκλησία της είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και άρχισε να λειτουργεί το 1954. Λόγω του άβατου που ισχύει από το 1898, χτίστηκε το 1992 η νέα εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, για να έχουν πρόσβαση όλοι οι επισκέπτες, καθώς και άλλα κτίσματα όπως Σκευοφυλάκιο, μουσείο και βιβλιοθήκη. Εκτός της Μονής υπάρχουν τα παρεκκλήσια του Αγίου Παϊσίου και Αγίου Παχωμίου.

Νέα Μονή Αγίου Διονυσίου
Νέα Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου Άβατον
Νέα Μονή Αγίου Διονυσίου (Άβατον)
Νέα Μονή Αγίου Διονυσίου Άβατον
Άβατον Νέας Μονής Αγίου Διονυσίου

Μόνη Σπαρμού Ολύμπου
Μονή Αγίας Τριάδας ή Μονή Σπαρμού

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ή ΜΟΝΗ ΣΠΑΡΜΟΥ

Ένα άλλο σημαντικό μοναστήρι του Ολύμπου είναι η Μονή Αγίας Τριάδας ή Μονή Σπαρμού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρα στη νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου στην πλαγιά της κορυφής Μαγούλες κοντά στη ρεματιά-χαράδρα του Σπαρμού. Η Μονή κτίστηκε το 1633 και το μετόχι το 1779. Στο χώρο της Μονής υπάρχουν τα παρεκκλήσια του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και των Αγίων Πάντων. Η Μονή βοήθησε στην ίδρυση της Σχολής της Τσαρίτσανης και πρόσφερε καταφύγιο σε κλέφτες και αρματολούς του Ολύμπου. Οι Τούρκοι την πυρπόλησαν το 1822 και οι Γερμανοί το 1943. Από το 1997 λειτουργεί ως αντρικό μοναστήρι. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Μόνη Σπαρμού στον Όλυμπο
Μόνη Σπαρμού 1985
Μόνη Σπαρμού 1985
Καθολικό Μονής Σπαρμού (φωτ. 1985)

Μονή Κανάλων Ολύμπου
Μονή Κανάλων

ΜΟΝΗ ΚΑΝΑΛΩΝ

Η Μονή Κανάλων βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Ολύμπου σε υψόμετρο 840 μέτρα και στη βόρεια πλευρά της ρεματιάς-χαράδρας Ζιλιάνα. Είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα σύμφωνα με την παράδοση. Στο χώρο της Μονής υπάρχει και παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου που χτίστηκε το 1684. Το 1930 "ενώθηκε" με τη Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου για να μην ερειπωθεί. Από το 2000 έως σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία Μονή. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Μονή Κανάλων στον Όλυμπο
Μονή Κανάλων στον Όλυμπο Καθολικό
Μονή Κανάλων (Καθολικό)
Μονή Κανάλων Ολύμπου
Μονή Κανάλων (ναός Γέννησης της Θεοτόκου)
Top